Montarea faiantei


Unelte necesare : bidinea, furtun pentru trasat nivelul, doua dreptare cu nivela de 40 mm si 150 mm, masina pentru taiat placi ceramice, flex cu panza diamantata, carota diamantata, masina cu amestecator, cleste ceramic, gletiera zimtata, spatula pentru chituit, burete, galeti.

Etape de lucru

  • Pregatirea suprafetei – daca stratul suport este dat cu var sau vopsea acestea se indeparteaza, sau daca a mai fost placat inainte cu faianta, se decoperteaza si se indeparteaza orice urma din materialul vechi. Se amorseaza cu bidineaua pentru indepartarea prafului.
  • Traseara nivelului – se face cu furtunul de nivel sau cu laserul de nivel rotativ. Trasarea se face pentru fiecare colt al camerei in cazul in care este placa toata camera, daca este placat numai un perete sau doi, cum se procedeaza de obicei in bucatarii, atunci se face doar pentru pereti respectivi. Aceasta trasare se face pentru ca pardoseala de cele mai multe ori prezinta denivelari.

Cum se face trasarea cu furtunul de nivel?

Se umple un furtun transparent cu apa, lasand cele doua capete cu aer 20-30cm in functie de lungimea sa. Se ia o cota de la un colt al camerei sa zicem +50 cm de la nivelul pardoseli. Se aseaza un capat pe coltul unde s-a luat cota +50 cm, celalalt capat se aseaza pe urmatorul colt si se misca pe verticala pana cand nivelul apei din primul capat ajunge la cota +50 cm. Cand nivelul apei din primul capat ajunge la +50 cm atunci se da semn in dreptul nivelului apei din capatul doi, acolo va fi +50 in raport cu inaltimea pardoseli din primul colt. Astfel se va proceda pentru fiecare colt in parte.

Obs!! Inainte de trasare trebuie verificat ca apa din furtun sa nu aiba bule de aer, pe tot timpul trasari furtunul trebuie sa stea pe pardoseala.

  • Placarea – placare peretelui nu se incepe de jos, se lasa spatiu cat pentru un rand. Randul ramas se va placa la urma. Pentru sustinerea placilor de faianta se foloseste o rigla din lemn care poate fi prinsa in suporti sau asezata la randul ei pe niste bucati de lemn, sau se poate prinde de perete cu ajutorul diblurilor. Dupa ce se omogenireaza adezivul cu masina cu amestecator, adezivul se intinde pe perete cu ajutorul gletierei zimtata. Se aplica adeziv si pe placa (pe toata suprafata sa). Placarea se face pe randuri orizonatale, folosindu-se distantiere intre placi. Dupa fiecare placare se verifica cu dreptarului verticalitatea placi, cat si planeitatea sa in raport cu celelalte placi. Pentru taieturi neregulate se va folosi flexul cu panza diamantata, iar pentru gauri va fi nevoie de carota. Pentru placari exterioare se foloseste adeziv pentru placari ceramice de exterior.
  • Coltare de plastic – Aceste coltare au rol estetic, fiind optionale. Ele sunt de exterior si interior.
  • Chituirea– se face dupa ce au trecut 24 de ore de la placare. Se scot distantieri, se curata rosturile de adeziv; acest lucru este bine sa fie facut in timpul montari, materialul fiind moale este usor de indepartat, astfel nu riscam sa zgariem placile. Chituirea se face cu ajutorul spatulei pentru chituit si a buretelui. Timpul de intariere al chitului dupa ce a fost aplicat in rost este  cam de 30 de minute. Cand chitul incepe sa prinda plasticitate se incepe curatarea si uniformizarea rosturilor cu ajutorul unui burete umezit. Daca chitul este lasat sa se intareasca, atunci veti obtine niste rosturi originale, pe care probabil le veti scoate la smirghel cu riscul de a zgaria faianta, ca sa nu mai zicem ca efortul depus este mult mai mare.

Intretinerea faiantei

Faianta din bucatarie trebuie spalata cu produse cu bicarbonat, backing soda, care degreseaza. Apoi se lustruieste cu o laveta uscata. Faianta din baie trebuie curatata cu solutii detartrante si apoi cu solutie de geamuri, pentru stralucire.

Daca atunci cand dam cu mana pe faianta se ia un praf alb, trebuie schimbat praful de curatat sau clatit iar si iar, pana straluceste.

, , ,

  1. #1 by george pistol on august 27, 2013 - 10:44

    George Pistol, the Mayor oof Buftea is promoting the developement
    ofthe City, one of his objectives, to neuter all the stray animal from the streets of the City.

Lasă un comentariu