Instalatie de incalzire prin pardoseala


De ce instalatie de incalzire prin pardoseala?

Poate fi incalzire cu prin convectorae, instalatie clasica cu radiatoare, incalzire electrica prin pardoseala sau incalzire prin pardoseala cu agent termic, sau orice alt sistem de incalzire. Toate urmaresc sa indeplineasca cateva criterii, cum ar fi: costurile instalatiei, consumul de energeie necesar instalatiei pentru a asigura caldura necesara, confortul termic, estectica. In functie de criteriul dorit, se alege tipul instalatie de incalzire.

Costul unei instalatii de incalzire prin pardoseala in comparatie cu cel clasic, cu radiatoare,  este mai ridicat, in schimb instalatia de incalzire prin paroseala are alte atuuri deloc neglijabile, cum ar fi:

  • agentul termic este incalzit la o temperatura maxim de 30 ° C fata de instalatia clasica care ajunge la 65 ° C, deci un consum de energie mai scazut;
  • estetic – practic sistemul de incalzire prin pardoseala nu exista in casa dumneavoastra, doar il simtiti;
  • confortul termic este mult ridicat:
  1. Calitatea aerului interior este mai buna, fata de alte forme de incalzire – picioare calde in timp ce aerul respirat este mai rece.
  2. Ofera conditii igienice superioare – nu se formeaza condens, pardoseala va fi mereu uscata.

Ce ne trebuie si cum se executa o astfel de instalatie?

Inainte de inceperea executari unei instalatii de incalzire (indiferent de sistemul dorit), se face calculul termic (conform STAS 1907) al imobilului; respectiv pentru fiecare incapere in parte. In functie de destinatia imobilului, rolul incaperi, gradul termic, se obtine un necesar termic, acesta se masoara in W.

Gradul termic este dat de elemetele ce cuprind spatiul destinat calcului, astfel: paroseala, plafon, pereti (grosime, materialele din care sunt compuse), termoizolatie (daca exista, tipul, grosimea, densitatea….etc.), spatii vitrate (tipul), usi(tipul), si nu in ultimul rand zona climatica din care face parte imobilul.

In functie de acesti factori se obtine un necesar termic pentru fiecare incapere. Se face suma coeficientilor pentru a se alege puterea centralei termice.

Acest calcul este necesar pentru fiecare imobil in parte inainte de alegerea oricarui sistem de incalzire, pentru dimensionare corecta a sistemului de incalzite.

Un calcul gresit al necesarului termic poate duce la subdimensionarea sistemului, ceea ce insemna ca instalatia nu va fata necesarului de caldura cerut, sau o supradimensionare cheltuindu-se bani in plus fara rost.

Alcatuirea sistemului.

Consta in inglobarea unei serpentine, prin care circula apa calda, intr-o sapa de beton turnata peste un strat de material izolator asezat pe placa de beton.

 

Pardoseala incalzitoare se compune din:

a) Strat izolator. Este realizat din polistiren expandat caserat cu folie de polietilena si se poate prezenta sub doua forme:
• cu ambele fete plane
• cu fata inferioara plana si cea superioara
profilata (preformata)

b) Tub. Majoritatea furnizorilor de sisteme de pardoseala ofera tuburi din polietilena reticulata, cu bariera de oxigen (PE-X). Diametrele uzuale nu depasesc 20 de mm exterior, cu grosimea peretelui de 2 mm. La lucrari speciale (hale, platforme exterioare,etc) se pot folosi si tuburi avand
dimensiuni de 25 x 3,5 sau 32 x 4,4 mm.

Dispunerea tubului se poate face in mai multe moduri, dupa cum se vede in imaginile urmatoare :

In mod obisnuit, pasul (distanta intre doua tuburi paralele) are valori cuprinse intre 5 si 30 cm, depinzand de incarcarea termica a pardoselii, temperatura admisa la suprafata acesteia, destinatia incaperii etc.

c) Plasa metalica sudata. Are dublu rol:

• armarea sapei de beton;
• repartizarea cat mai uniforma a caldurii
pe suprafata pardoselii
In general are ochiuri de 5 x 5 sau 10 x10 cm, iar sarma are diametrul de 2 ÷ 4 mm, zincata.

d) Sapa de beton aditivat. Are grosimea de 45 – 60 mm si inglobeza tubul si plasa metalica. La prepararea betonului se folosesc aditivi speciali care confera sapei o rezistenta sporita si o buna prelucrabilitate in faza de turnare.

e) Banda primetrala. Este o banda izolatoare, de grosime mica (cca 8-10 mm), elastica, care separa pardoseala incalzitoare de pereti, permitand dilatarile.

Se trece la dimensionarese face dupa Manualul de incalzire prin pardoseala pus la dispozitie de cei de la Romstal.

Calculul analitic detaliat al unei instalatii de incalzire prin pardoseala este foarte laborios, presupune un aparat matematic destul de complex si un consum de timp considerabil.
Prin acest calcul, pornind de la necesarul de caldura al incaperii, se determina urmatoarele elemente ale instalatiei :
• Pasul intre tevi
• Lungimea totala a unei serpentine
• Numarul de serpentine (in cazul incaperilor
de dimensiuni mari)
• Regimul de temperaturi (tur si retur) din
serpentine
• Debite de apa calda din serpentine
• Pierderi de presiune in serpentine

Principiile de calcul sunt reglementate pe plan european prin norma EN 1264. Multi dintre furnizorii de astfel de sisteme si-au elaborat metodologii de proiectare proprii (inclusiv programe pe calculator), mai mult sau mai putin complicate.

Reclame

, , , , , ,

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: